Saksofoni on monipuolinen ja ilmaisuvoimainen soitin, joka sopii niin jazzin, klassisen kuin populaarimusiikinkin esittämiseen. Sen sointiväri ja kyky välittää tunteita ovat tehneet siitä suositun valinnan monille musiikin harrastajille. Saksofonin soittamisen aloittaminen tarjoaa mahdollisuuden kehittää musiikillisia taitoja ja nauttia uuden instrumentin hallinnasta.

Sopivan saksofonin valinta – millä saksofonilla aloittaa uusi harrastus?

Altto, tenori, sopraano? Aloittelijalle suositellaan yleensä alttosaksofonia sen keveyden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Alttosaksofoni on pienempi ja ergonomisempi erityisesti nuoremmille soittajille. Lisäksi sillä on helpompi tuottaa ääntä, mikä kannustaa jatkamaan harjoittelua varsinkin alussa. Tenorisaksofoni puolestaan vaatii enemmän ilmaa ja voi olla fyysisesti vaativampi, joten se sopii paremmin hieman kokeneemmille soittajille tai niille, joilla on aikaisempaa kokemusta puhallinsoittimista. Toki voit aloittaa saksofonisoiton harrastuksen myös tenorisaksofonilla.

Missä vireessä mikäkin saksofoni soi?

Saksofoneja on useita eri kokoisia ja eri vireessä olevia malleja. Tavallisimmat saksofonityypit ja niiden sävelkorkeudet ovat:

1. Sopraanosaksofoni – B♭-vireessä

2. Alttosaksofoni – E♭-vireessä

3. Tenorisaksofoni – B♭-vireessä

4. Baritonisaksofoni – E♭-vireessä

Saksofoni on transponoiva soitin, mikä tarkoittaa, että sen nuotit eivät soi siinä sävelkorkeudessa, johon ne on kirjoitettu. Esimerkiksi B♭-vireinen tenorisaksofoni soittaa kirjoitetun soivan Bb-nuotin oikeasti noonia ylempää C-sävelenä tai Eb-vireinen alttosaksofoni soittaa kirjoitetun Eb-nuotin suurta sekstiä korkeampaa C-sävelenä. Tämä on ehkä saksofoninsoiton haastavin asia alussa ja saattaa aiheuttaa hämmennystä. Yleensä soittamista bändin tai taustauhan kanssa helpotetaan kirjoittamalla jokaiselle puhaltimelle oma nuotti soittimelle sopivassa vireessä. Jokaisen saksofoniperheen soittimien sormiotteet ovat kuitenkin samat ja vaihtaminen soittimesta toiseen ei aiheuta haasteita. Yksin -tai saman saksofonin kanssa soittaessa ei transponoinnista tarvitse välttämättä välittää.

Saksofonin valitseminen – mitä pitää ottaa huomioon?

Tämä on laaja aihe ja netissä on saatavilla valtavasti tietoa sekä mielipiteitä. Liika vaihtoehtojen määrä voi kuitenkin tehdä valinnan vaikeammaksi. Tässä artikkelissa en aio antaa pitkää listaa eri saksofonimalleista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista. Tässä muutamat peruskriteerit harkittavaksi ja sekä pari vaihtoehtoa hyvän instrumentin näkökulmasta.

Minkälainen on hyvä saksofoni? - ammattilaisen näkökulma.

• Koneisto toimii, ei kolise ja se sopii käsillesi

• Soitin on helppo soittaa

• Koneisto ei vuoda (tyynyt ovat säädetty tiiviiksi).

• Runko on suora (tehtaaltakin voi tulla vinoja runkoja).

• Kaulan oktaavimekanismi toimii eikä vuoda, kaula on tiivis.

• Kaulan korkki on tasainen ja suukappale siihen (mitä tiukempi sen parempi, aina voi hioa).

• Soitin soi vireessä tasaisesti alhaalta ylös.

Ostaako vai vuokrata? - Soittimen hankinta tai vuokraus

Monet ovat kysyneet minulta, kannattaako saksofoni ostaa heti alussa vai vuokrata. Saksofonin hankinta on iso investointi ja esim. laadukkaat alttosaksofonit maksavat yleensä noin 1000-2500 euroa ja siitä ylöspäin. Voit ajatella näin, että jos satsaat alussa laadukkaaseen soittimeen, että et voi mennä täysin pieleen, vaikka kiinnostuksesi instrumenttiin lopahtaisi jo vuoden sisällä. Jos ostat uuden, laadukkaan alkeistason tai paremman saksofonin ja pidät siitä hyvää huolta, voit myöhemmin myydä sen lähes samalla hinnalla kuin olisit ostanut sen tai maksanut vuokrasta. Mitä kauemmin soitinta käytät, sitä parempi hinta-laatusuhde, sillä on ja sitä hitaammin sen jälleenmyyntiarvo laskee. Haasteena on kuitenkin löytää budjettiin sopiva laadukas soitin.

Uusi vai käytetty soitin? Käytetyn saksofonin ostaminen voi olla vaikeaa, sillä sen soittokuntoa on vaikea arvioida ilman asiantuntijan apua. Tarvittavat korjaukset voivat tehdä käytetyn soittimen ostosta huonon sijoituksen. Käytetyn soittimen osalta on hyvä saada suositus opettajalta tai ammattilaiselta ennen soittimen hankintaa.

Vuokraus kannattaa, jos et ole vielä valmis sitoutumaan oman soittimen ostamiseen ja haluat aluksi kokeilla soitinta. Suomessa on tällä hetkellä yksi palvelu, josta voit vuokrata soittimen itsellesi helposti käyttöösi. Lue lisää täältä: Lassi Silventoinen

Onko todella halpa saksofoni hyvä?

Lähtökohtaisesti ei. Näissä soittimissa materiaalit ovat yleensä heikkolaatuisia, soittimet ovat rakennettu huonosti ja niitä ei ole välttämättä koesoitettu ennen myyntiä. Lisäksi niiden mukana tulevat kantolaukut ovat usein huonoja eivätkä suojaa soitinta kunnolla, lista on pitkä. Todella halpojen soittimien osalta on hyvä muistaa, että myös soittimien jälleenmyyntiarvo saattaa olla heikko. Jos ostat muutaman satasen saksofonin, niin varaudu siihen, että jos soittimelle sattuu vahinko tai se ei toimi halutulla tavalla, niin on luultavasti edullisempaa hankkia tilalle uusi saksofoni kuin viedä ammattilaiselle korjattavaksi.

Toki viime vuosina markkinoilta on tullut vastaan hyviäkin yksilöitä, eli kannattaa siis katsoa tarkasti löytyykö netistä kyseisestä soittimesta arvosteluja tai tietoa soittimesta ennen ostopäätöstä. Tunnettuja ja luotettavia merkkejä ovat muun muassa Selmer, Yanagisawa, Yamaha, Jupiter, Trevor James ja Buffet Crampon.

Suosittelen hankkimaan aluksi parhaan mahdollisen soittimen budjettisi puitteissa

Markkinoilla on lukuisia valmistajia ja soittimia. Hyvä ns. edullisempi saksofoni, johon olen törmännyt vuosien varrella, on Trevor James – The Horn. Se maksaa uutenakin hieman alle 800 euroa ja sisältää hyvän suojakotelon. Monet oppilaistani ovat vuokranneet kyseistä soitinmallia aluksi ja olleet tyytyväisiä valintaansa. Toinen hyvä vaihtoehto, joka on soitinkorjaan näkökulmasta hyvä valinta on Jupiterin JAS700. Tämä soitin maksaa jo hieman yli 1000 euroa.

Paras aloittelijan saksofoni – Varma valinta, osta Yamaha

Yamaha valmistaa erinomaisia saksofoneja – kuten myös huiluja, trumpetteja, pasuunoja, klarinetteja, kitaroita ja pianoja. Uusi Yamaha on nykyään kallis jopa opiskelijatason mallina, mutta se säilyttää arvonsa hyvin. Se tulee tukevassa kantolaukussa ja sisältää ihan hyvän suukappaleen ja kaulahihnan.

Kolme Yamaha-saksofonin tasoa

1. Aloittelijoille: YAMAHA YAS-280 – erittäin hyvin tehty, kestävä, mukana hyvä suojakotelo, suukappale ja kaulahihna. Riittää useimmille harrastajille pitkään.

2. Edistyneille: Yamaha YAS-480– erinomainen valinta, jos haluat paremman tason soittimen.

3. Huippumallit: Yamaha tarjoaa myös kolme huippumallia: YAS-62II, YAS-875EXII Custom Series ja YAS-82ZII Custom Z. Erot näiden välillä huomaa vasta, kun on saavuttanut paljon kokemusta. YAS-62 mallia käytin itse pitkään ennen kuin siirryin Selmerin vintage-soittimiin.

Käytetty Yamaha voi olla paras kauppa

Seuraan säännöllisesti käytettyjen soitinten ilmoituksia. Hyväkuntoisia käytettyjä Yamaha-saksofoneja löytyy esim. muusikoiden.net sivustolla suht usein ja ne myydään yleensä kohtuulliseen hintaan. Usein niihin sisältyy lisävarusteita, kuten hyvä laukku, parempi kaulahihna tai puhdistusvälineitä. Jos ostat käytetyn soittimen, niin suosittelen viemään sen pätevälle korjaajalle säädettäväksi ja tarkistettavaksi. Paras tapa varmistaa hyvä kauppa on pyytää opettajaa tai ammattilaista arvioimaan soitin ennen ostoa.

Minkälainen on hyvä suukappale saksofonille?

Kun ostat uuden saksofonin, soitinten mukana tulevat ”bulkki” suukappaleet eivät ole kehittyneet yhtä paljon kuin itse soittimet ja ne eivät ole yleensä kovinkaan hyviä. Suosittelen sinua siis hankkimaan alusta alkaen kunnollisen suukappaleen. Hyvä suukappale voi parantaa edullisemmankin saksofonin soittotuntumaa merkittävästi. Suukappaleella on suuri merkitys äänenmuodostuksessa ja se on ehkä tärkein asia soundin kannalta, johon kannattaa panostaa. Tämä aihe on erittäin laaja ja tulen kirjoittamaan suukappaleiden anatomiasta tarkemmin toisessa tekstissä. Nyrkkisääntönä hyvä suukappale on sellainen, jolla on helppo ja vaivatonta soittaa.

Lyhykäisesti saksofonin suukappaleen anatomia koostuu kolmesta pääelementistä: bafflesta, kammiosta ja kärkiaukosta, joista jokainen vaikuttaa osaltaan soundiin. Baffle määrittää ilmavirran suunnan ja äänen särmän. Tasainen baffle tuottaa pyöreän äänen, rollover-baffle lisää kirkkautta ja step-baffle maksimoi voiman ja projisoinnin. Kammio puolestaan vaikuttaa äänen laajuuteen ja fokukseen: Suurempi kammio luo pehmeämmän soundin, kun taas pienempi kammio tekee äänestä kirkkaamman. Kärkiaukko määrää ilmamäärän ja soiton hallittavuuden – suurempi aukko mahdollistaa voimakkaamman äänen, mutta vaatii enemmän kontrollia. Nämä osa-alueet yhdistettynä erilaisiin lehtiin (leikkaus) sekä eri vahvuisiin lehtiin antavat meille mielettömän määrän erilaisia kombinaatioita, joista meidän tulisi valita juuri se itselle sopiva vaihtoehto.

Kuulostaa monimutkaiselta eikö? Yhtä täydellistä suukappaletta ei ole ja siksi suukappaleita kehitetään jatkuvasti ja soittajan täytyy kokeilla useita eri vaihtoehtoja löytääkseen itselleen sopivimman.

Suukappaleiden koot (tip-openings):

• Pienet kärkiaukot (koot 3–4): Helposti hallittava ja puhdas soundi, sopii aloittelijoille ja klassiseen musiikkiin.

• Keskikokoiset kärkiaukot (koot 5–7) : Monipuolinen dynamiikka ja äänenmuodostus, suosittu mm. rytmimusiikissa ja sopii myös aloittelijoille.

• Suuret kärkiaukot (koot 8+) : Suuri ilmamäärä ja voimakas ääni, vaatii enemmän hallintaa ja usein ammattilaisten käytössä.

Mikä lehti sopii suukappaleelleni?

Lehtien valmistajia saksofonille on lukusia ja markkinoilla on hurja määrä malleja sekä leikkauksia. Vahvuudet vaihtelevat välillä 1–5. Oheisesta listasta voit tutustua tarkemmin miten eri lehtivalmistajat ja niiden lehtimallit vertautuvat toisiinsa.

Nyrkkisäätöntä voidaan pitää, että esim. 2–2,5 vahvuuksinen lehti toimii yleensä 6-6* koon suukappaleissa. Mitä suurempi aukko, sitä löysempää lehteä voidaan käyttää ja mitä pienempi niin sitä jäykempää.

Lehtien vallinnassa on lisäksi syytä tarkistaa, onko lehden pään leikkaus yhteneväinen suukappaleen kanssa. Tämän voi varmistaa painamalla lehden kiinni suukappaleeseen ja katsoa menevätkö saumat yhteen. Mielestäni hyväksi havaittuja lehtimerkkejä ovat mm. Rigotti, Vandoren ja Dáddario. Itse olen aloittanut Ricon lehdilllä ja vuosien varrella olen siirtynyt altto -ja tenorisaksofonissa Rigottin lehtiin. Kyseiset lehdet ovat hieman kalliimpia, mutta mielestäni lehtipaketeissa on keksiarvona ollut paremmin soitettavia lehtiä. Käytän myös esim. baritonisaksofonin kanssa Vandorenin punaista Javaa.

Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia lehtimerkkejä ja vahvuuksia, sillä jokaisella soittajalla on omat mieltymyksensä. Soitinliikkeissä puhallinosastolla osataan varmasti auttaa lehtien valitsemisesta suukappaleellesi! Varsinkin jos myyjänä on saksofonisti.

Mikä suukappale + lehtiydistelmä aloittelijalle?

Kuten aikaisemmin kerroin, suukappaleita on markkinoilla uskomaton määrä ja lehtien vahvuuksia on lukuisia eri valmistajilta. Valinta aloittelevalle harrastajalle on siis lähes mahdoton tehtävä, koska kombinaatioita on aivan liikaa ja asioista pitäisi tietää.

Aloittelijalle suosittelen Meyerin -suukappaletta, joka omaa rollover bafflen ja keskikokoisen kammion. Tämä suukappale yhdistettynä Vandoren Java Red -lehteen takaa erittäin helpon kombinaation soittamiseen tasosta riippumatta. Tämä yhdistelmä toimii varmasti ja suosittelen tätä usein oppilailleni!

Hyviä vaihtoehtoja aloittelijalle on myös: Vandorenin suukappaleet (ovat tasalaatuisia, Otto Linkiltä Tone Master tai Yamaha 4C tai Selmer C*, joista kaksi jälkimmäistä edustaa pienikärkiaukkoista suukappaletta tasaisella baflella.

Saako rahalla aina paremman suukappaleen saksofoniin?

Kyllä se vain näin on. Kalliit suukappaleet ovat käsin viimeisteltyjä ja niissä on huomattavasti vähemmän tuotantovirheitä, kun tehdastuotannosta. Edellämainitut suukappaleet ovat kohtuuhintaisia.

Ligatuuri

Lehtien kiinnittämiseen tarvitaan ligatuuri (kiristin), joka voi olla metallinen tai nahkainen. Kiristimen laatu vaikuttaa äänen resonanssiin ja soittotuntumaan. Varmista ostaessasi suukappaletta, että tuleeko kiristin mukana vai täytyykö se ostaa erikseen. Esim. Mayer 6m -suukappaleen mukana tulee ihan perushyvä kiristin mukana.

Muita varusteita, joita tarvitset

Kaulahihna – Tukee soitinta ja auttaa pitämään sen oikeassa asennossa. Mukava, pehmustettu hihna vähentää niskan rasitusta.

Lehtikotelo – Pitää lehdet hyvässä kunnossa ja kosteina, estää niiden rikkoutumisen.

Korkkirasva - Jos haluat kaulakorkkisi kestävän pitkään, levitä siihen pieni määrä korkkirasvaa silloin tällöin – kerran viikossa riittää.

Puhdistusvälineet - Jokaisen soiton jälkeen on tärkeää kuivata soitin ja puhdistaa se kosteuden kertymisen estämiseksi.

Hammassuoja suukappaleseen - Tuo soittomukavuutta. Ylähampaat ovat tukipiste, jolloin se suojaa suukappaletta kulumiselta ja vähentää myös tärinää, mikä tukee vakaata äänenmuodostusta.

ps. Loistava kivijalkaliike Helsingin keskustassa, josta kannattaa hankkia saksofonitarvikkeita www.soitinlaine.fi

Vinkkejä aloittelevalle saksofonistille - Saksofonin huolto ja ylläpito

Saksofoni vaatii säännöllistä huoltoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja toimii moitteettomasti. Jokaisen soiton jälkeen on tärkeää kuivata soitin ja puhdistaa se kosteuden kertymisen estämiseksi.

Tässä muutamia perustoimenpiteitä:

Lehden vaihto ja säilytys – Lehti kuluu ja ”väsyy” käytössä, ja se kannattaa vaihtaa, kun se ei resonoi riittävästi. Huomaat kyllä eron. Tarkkaa aikaa on vaikea määrittää ja vaihtoväli riippuu soittotiheydestä ja kuinka hyvä lehti on osunut kohdalle. Jos soitan tosi paljon, niin vaihdan lehteä jo parhaimmillaan päivittäin. Rikkinäinen lehti kannattaa vaihtaa heti uuteen. Aina kun avaat uuden paketin, niin laita useampi lehti hetkeksi esim. vesilasiin kostumaan ja testaa kerralla useampi lehti. Ota parhaat helpoimmin soivat lehdet sivuun tai lehtikoteloon. Paketissa saattaa olla umpisurkeita lehtiä, niin valitsemalla sieltä parhaimmat päältä säästyt turhalta säätämiseltä. Hyviä lehtiä voit kierrättää ja soittaa ristiin.

Tyynyjen kunnon tarkistus – Saksofonin tyynyt voivat ajan myötä kulua ja vaikuttaa soittimen toimintaa. Ne kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa.

Säännöllinen huolto ammattilaisella – Jos soitat paljon, niin kerran vuodessa saksofoni kannattaa viedä ammattilaiselle tarkistettavaksi ja huollettavaksi. Soittimeen tehdään kevyt perushuolto, jossa koneisto öljytään ja puhdistetaan. Lisäksi tyynyt tarkistetaan ja että ne ovat tiiviit. Jos jotain soitinkorjaajaa voin lämpimästi suositella, niin maamme parasta työnjälkeä tekee Tuomas Sipponen - Woodwind Services

Muistilista aloittelevalle saksofonistille

1. Aseta kotelo vakaalle ja tasaiselle pinnalle ennen avaamista.

Käytä aina pöytää tai lattiaa. Tuolit, jakkarat tai epävakaat ja epätasaiset pinnat eivät ole hyvä idea.

2. Käytä aina päätytulppaa, kun saksofoni on kotelossaan.

Monilta puuttuu saksofonin päätytulppa tai he eivät käytä sitä. Päätytulppa suojaa saksofonin oktaavimekanismin ulkonevaa osaa, joka voi vääntyä. Pienikin vääntyminen voi aiheuttaa säätöongelmia ja estää joidenkin sävelten soimisen. Päätytulppa myös estää saksofonia liikkumasta kotelossa liikaa, joka on tärkeää sen kunnossapidon kannalta.

3. Levitä silloin tällöin korkkirasvaa kaulakorkkiin.

Itsekin joskus laiminlyönyt tämän. Jos haluat kaulakorkkisi kestävän pitkään, levitä siihen pieni määrä korkkirasvaa silloin tällöin – kerran viikossa riittää. Tämä auttaa suukappaleen asettamista ja irrottamista.

4. Laita suukappale ensin kaulaan ja kiinnitä sitten kaula runkoon.

Kaulan ja rungon liitoskohta on herkkä, eikä siihen kannata kohdistaa ylimääräistä rasitusta. Laita siis suukappale ensin kaulaan ja vasta sitten kiinnitä kaula runkoon, jotta liitos pysyy kunnossa.

5. Käytä peiliä asennon tarkistamiseen.

Jos et ole vielä tarkistanut asentoasi peilistä, on todennäköistä, että siihen tarvitaan korjauksia.

6. Säädä kaularemmi niin, että suukappale kohtaa yläetuhampaasi pään ollessa suorassa.

Kaularemmin tehtävä on tuoda saksofoni sinun luoksesi. Älä kumarru tai kallista päätäsi alas päästäksesi suukappaleeseen. Tämä voi johtaa huonoon asentoon, kipuihin ja epäsuotuiseen huulten asentoon, mikä vaikuttaa äänenmuodostukseen.

7. Tarkista ennen soittoa, ettei näppäimiä ole jumissa – erityisesti G# ja matala C#.

Vaikka soittimesi olisi hyvin huollettu, näissä kahdessa paikassa voi silti esiintyä tahmeutta. Hyvä käytäntö on tarkistaa kaikki läpät nopeasti ennen harjoitusta tai esiintymistä.

8. Laita suukappalesuoja paikoilleen, kun pidät taukoa soitosta.

Älä jätä lehtistä avoimeksi pitkäksi aikaa. Se kuivuu ja menettää herkkyytensä, mikä vaikeuttaa soittoa. Lisäksi on riski, että joku tai sinä itse osuu siihen ja vahingoittaa sitä.

9. Aseta saksofoni lepäämään näppäimet alaspäin, kun se on vaakatasossa.

Jos asetat saksofonin näppäimet ylöspäin, se lepää ulkonevien näppäinten varassa (lusikat), joka voi ajan myötä aiheuttaa niiden säätöjen muuttumista. Saksofoni on myös vakaampi, kun se on näppäimet alaspäin.

10. Älä jätä saksofonia esille, kun olet lopettanut soiton.

Saksofoni saattaa näyttää upealta esillä, mutta se ei ole kuitenkaan koriste. Saksofonin jättäminen alttiiksi ilmalle voi aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia. Joidenkin saksofonien pinnoite hapettuu nopeammin, ja jatkuva pölyn kertyminen voi ajan myötä vaikuttaa soittimen toimintaan. Lisäksi on olemassa riski, että soitin kaatuu ja vahingoittuu ollessaan suojattomana.

11. Pehmustetut "Pad Saver" -puhdistustikut eivät ole hyväksi saksofonillesi.

Näitä on markkinoilla, mutta ne eivät oikeastaan ole hyödyllisiä. Puhdistustikku ei edes kosketa kohtia, joihin kosteutta kertyy yleensä eniten. Ne vain työnnetään saksofonin sisään, jolloin ne imevät hieman kosteutta ja sitten jätetään sinne kotelon sisälle. Lisäksi niistä irtoaa usein värillistä nukkaa, joka jää soittimeen ja läppiin kiinni. Parempi vaihtoehto on hankkia laadukkaat puhdistusrätit saksofonin puhdistamiseen.

12. Puhdista suukappale, kaula ja saksofonin runko soittamisen jälkeen.

Käytän itse saksofoneissani kahta puhdistusliinaa: yhtä suukappaleelle ja kaulalle ja toista rungolle. Parhaiksi olen todennut BG-merkin puhdistusliinat.

13. Pyyhi kaulan liitos ennen sen pakkaamista pois.

Käytä suukappaleen ja kaulan puhdistusliinaa pyyhkiäksesi kaulan liitoksen joka kerta. Tämä liitos on erittäin herkkä ja sen tulee pysyä puhtaana ja vapaana pölystä.

14. Rungon puhdistusliinan painotettu pää menee ensin kelloon, ei toisinpäin.

Tyylejä on monia, mutta suosittelen tekemään näin.

15. Vedä puhdistusliina saksofonin läpi useamman kerran.

Vedän jokaisen puhdistusliinan jokaisen osan läpi vähintään kahdesti toki riippuen siitä, kuinka paljon kosteutta pitää poistaa.

16. Tarkista, että olet sulkenut kotelon kunnolla.

Älä anna soittimesi pudota laukusta. Minulle on tapahtunut näin kahdesti!

Soittotunnit ja harjoittelu

Vaikka saksofonin perusasioita voi opetella itsenäisesti, on suositeltavaa ottaa tunteja pätevältä opettajalta. Opettaja voi ohjata oikean hengitys -ja puhallustekniikan, sormitusten ja äänenmuodostuksen oppimisessa sekä auttaa välttämään yleisiä virheitä. Tarjoan saksofonitunteja Helsingissä ja suosittelen ehdottomasti, että ensimmäiset äänet kannattaisi puhaltaa yhdessä opettajan kanssa, jotta vältytään virheiden korjaamiselta myöhemmin. Lisää voit lukea lisää saksofonitunneista täältä palvelut tai jos herää kysyttävää laita rohkeasti viestiä ota yhteyttä -lomakkeen kautta.

Harjoittelu kannattaa aloittaa alussa lyhyillä säännöllisillä sessioilla. Tärkeitä harjoiteltavia asioita, jotka kantavat pitkällä juoksulla hedelmää ovat:

Oikea hengitystekniikka ja puhallustekniikka – Syvähengitys ja oikeaoppinen puhallustekniikka auttaa hallitsemaan ja kontrolloimaan ääntä paremmin.

Sormitukset – Asteikot, helpot melodiat ja tekniset harjoitukset auttavat kehittämään sormien koordinaatiota.

Äänenlaatu – Pitkien äänien puhaltaminen kehittää äänen vakautta ja hallintaa.

Muista soittaa musiikkia ja kokeilla – Erityisesti kokeile rohkeasti vain soittaa ja kokeilla. Tutustu instrumenttiin.

Yhteissoitto ja musiikillinen yhteisö

Saksofoninsoitto tarjoaa mahdollisuuden liittyä erilaisiin yhtyeisiin ja orkestereihin. Yhteissoitto kehittää rytmitajua, kuuntelutaitoja ja soittamisen iloa. Monet musiikkiopistot ja -työväenopistot järjestävät yhteissoittomahdollisuuksia, joten kannattaa rohkeasti osallistua niihin ja laajentaa musiikillista verkostoaan.

Yhteenveto

Saksofonin soiton aloittaminen on palkitseva harrastus, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia musiikilliselle ilmaisulle. Oikeilla välineillä, opastuksella ja sitoutumisella voit nauttia tämän upean instrumentin soittamisesta ja kehittyä muusikkona.

Jos haluat lisätietoa saksofonista ja sen soiton aloittamisesta, voit tutustua tarkemmin verkkosivustooni Täältä tai tustua palveluihini palvelut-osiosta. Nähdään tunneilla!

Jaa:

Kirjoittajan profiilikuva.
Jesse Mast

Jesse Mast on suomalainen saksofonisti, joka tunnetaan monipuolisena muusikkona ja arvostettuna kouluttajana rytmimusiikin saralla. Hän on erikoistunut erityisesti jazz -ja populaarimusiikkiin ja hänellä on laaja kokemus muusikon työstä sekä opetustehtävistä.